zespół genetyki ewolucyjnej   :::   instytut   :::   uniwersytet   :::  english
 
 
dr Dominika M. Włoch-Salamon
dominika.wloch-salamon@uj.edu.pl
  Instytut Nauk o Środowisku
Uniwersytet Jagielloński

Gronostajowa 7, 30-387 Kraków
Polska
tel. + 48 12 664 51 35
fax + 48 12 664 69 12
 
   
+ home  
projekty  
publikacje  
dydaktyka  
  Zainteresowania naukowe

Ulubionym i najczęściej używanym przeze mnie organizmem doświadczalnym są drożdże Saccharomyces cerevisiae (http://www.yeastgenome.org): szczepy laboratoryjne, izolowane z naturalnych populacji oraz toksyczne (produkujące toksyny).

Ewolucja eksperymentalna: użycie eukariotycznych drożdży w doświadczeniach daje możliwość obserwacji zmian organizmów adoptujących się nowych warunków, w skali czasowej dostępnej dla badacza. Na tej podstawie można wyjaśniać ogólne mechanizmy zachodzące w otaczającym nas świecie np. tempo oraz współdziałanie mutacji.

Zachowania socjalne mikroorganizmów: klonalne populacje mikroorganizmów wykazują pewne zachowania (np. specjalizację funkcji komórek w kolonii) pozwalające na traktowanie ich analogicznie do organizmów wielokomórkowych. Produkcja toksyn drożdżowych skierowanych przeciwko konkurentom (osobnikom z innej populacji) jest przykładem zachowania złośliwego (obniżającego dostosowanie komórek produkujących toksynę) które jednak przynosi korzyść dla pozostałych osobników w populacji.

Programowana śmierć komórek (PCD): odkryta i potwierdzona również u organizmów jednokomórkowych takich jak drożdże. Czynniki wywołujące stres komórkowy (w tym również niewielkie stężenia toksyn produkowanych przez drożdże killerowe) powodują apoptozę drożdży. Mechanizm tego procesu jest znany, jednak ewolucyjne znaczenie samobójczej śmierci organizmów jednokomórkowych nie jest do końca wyjaśnione.

  home ::: projekty ::: publikacje ::: dydaktyka ::: e-mail

d e s i g n e d  b y  P a w e ł  K a p u s t a
stat4u